Vitalmetoden

Humma dig friskare

Forskning vid Karolinska Institutet visar att hummande leder till en ökning av luftflödet i bihÄlorna. NivÄerna av kvÀveoxid (NO) ökar med 15-20 gÄnger vid hummande jÀmfört med ljudlös utandning. NO har bÄde en stark anti fungal, antiviral, och antibakteriell effekt. FörsÀmrad andning ökar trycket i nÀsan och bihÄlorna vilken blir en en grogrund för bakterietillvÀxt och inflammationer.

Att humma kan dĂ„ ha en positiv inverkan vid bihĂ„leinflammation. En studie visade att hummande 60—120 gĂ„nger fyra gĂ„nger per dag eliminerade kronisk bihĂ„leinflammation pĂ„ fyra dagar.

Studien antyder Àven att migrÀn av spÀnningstyp skulle kunna lindras. Hummar du, dessutom, med stÀngd mun ses ytterligare fördelar. NÀsandning gör att man drar nytta av den kvÀveoxid som bildas i bihÄlorna och som via andningen dras ner i lungorna och dÀr vidgar blodkÀrlen vilket gör att blodet syresÀtts mer Àn vid munandning.  

https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/rccm.200202-138BC

1177
Rulla till toppen