Vitalmetoden

Magnesiumsorter

Magnesium Àr en viktig mineral för ett hÀlsosamt liv. De olika sorterna har olika funktioner i kroppen och hÀr reder vi ut vilka som gör vad. Magnesium sköter bl a reglering av muskel- och nervfunktion, ben- och proteinbildning och blodtrycksreglering. Kalcium och magnesium samverkar i kroppen dÀr kalcium drar samman muskler medan magnesium har en avslappnande effekt. Du kan alltsÄ fÄ en indikation via musklerna om du har en brist eller ej. NÀr det sker har dock bristen sÀkerligen pÄgÄtt ganska lÀnge.

Inför din Vitalmetodenbehandling rekommenderar vi endast magnesium Diasporal 400, för maximalt muskelavslappnande effekt. Du tar 1200 mg/kvÀll de första 2 veckorna, dÀrefter 400 mg.

Funktion

 • Stödjer hypofysen i hjĂ€rnan
 • Kolhydrat och proteinmetabolismen
 • PĂ„verkar B, C, E vitamin-funktionen
 • Energi transport, anvĂ€ndning och lagring
 • Stimulerar 325 olika enzymfunktioner
 • Lugnar binjurar
 • Reglerar tillgĂ„ngen till kalcium i cellerna
 • Bidrar till god nattömn
 • HjĂ€lper till att reglera kroppens PH
 • Reglerar blodtryck
 • Kan lindra kĂ€rlkramp
 • Viktigt för hjĂ€rta och blodkĂ€rl
 • NödvĂ€ndigt för 30 olika system som har med celldelning och celltillvĂ€xt att göra

Magnesiumbrist:

 • skapar insulinresistens och ökar risken för diabetes.
 • tycks öka mottagligheten för cancer
 • möjliggör att mastceller frigör mer histamin som leder till ökat allergibesvĂ€r
 • möjliggör ökad utsöndring av inflammationsstimulerande cytokininer
 • ökar risken för högt blodtryck och hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar

Magnesium Àr det fjÀrde av de viktiga mineralerna i din kropp. Forskning visar att mer Àn 300 metaboliska processer, inklusive energiproduktion, överföring av nervsignaler, reglering av blodtryck och muskelsammandragning, Àr beroende av det för att bevara mÀnniskors hÀlsa. Magnesium och övriga mineraler fÄr du frÀmst genom att Àta en hÀlsosam kost. Ibland kan det vara ÀndÄ svÄrt att uppnÄ de nödvÀndiga mineralnivÄerna och lever du ett stressigt och aktivt liv sÄ utarmas kroppen ocksÄ snabbare och det du fÄr via kosten kan vara otillrÀckligt.

Magnesium involverar olika biokemiska reaktioner i kroppen. Det har enorma hÀlsofördelar, stöder ben- och hjÀrthÀlsa, bekÀmpar depression och Ängest, hanterar blodsockernivÄer, etc. LÄga vÀrden kan resultera i olika symtom, sÄsom hjÀrtsjukdomar, typ 2-diabetes, humörstörningar och migrÀn. Detta mineral finns i flera livsmedel som baljvÀxter, gröna bladgrönsaker, nötter och frön. TvÄ tredjedelar av mÀnniskor i vÀstvÀrlden fÄr, trots det, inte sitt magnesiumbehov tillgodosett med vanlig kost och behöver dÀrför tillskott. Eftersom det finns minst 11 varianter av magnesium kan det vara svÄrt att veta vilken som Àr mest fördelaktig och effektiv för dina behov. HÀr reder vi ut vad sorterna gör.

 1. Magnesiumaspartat

En studie visar att magnesiumaspartat Àr en blandning av asparaginsyra och magnesium, som bestÄr av ett salt. Forskning tyder pÄ att det Àr en av de mer lÀttupptagna formerna av magnesium som Àr tillgÀngliga som kosttillskott. Magnesiumaspartat blandas ofta med zink för att öka serumtestosterongraderna. Bevisen om effektiviteten av detta tillÀgg Àr dock motstridiga. Kan vara neurotoxiskt dÄ det innehÄller aspartam och bör dÀrför inte anvÀndas kontinuerligt.

 1. Magnesiumcitrat

Magnesiumcitrat Àr en mycket anvÀnd typ av magnesium i saltform och rekommenderas för behandling av förstoppning. Det Àr en blandning av magnesium bundet med citronsyra, ett lösningsmedel som ger citrusfrukter sin syrliga smak. Magnesiumcitrat kommer ofta i en pulverform som blandas med vÀtska för att ta oralt. Att ta magnesiumcitrat mot förstoppning kan öka mÀngden tarmrörelser och mjuka upp avföringen. Det Àr en av de mest biotillgÀngliga och absorberbara sorterna av magnesium och har snabb effekt nÀr du behöver öka dina nivÄer. Har en biotillgÀnglighet pÄ 90 procent. Den har ett bra pris och uppskattas av mÄnga.

Svartmögel av typen Aspergillus Niger anvĂ€nds för att framstĂ€lla Citronsyra E330, vilket Ă€r en allt vanligare tillsats i mat och dryck. Det har rapporterats att citronsyran skulle kunna ge mer eller mindre allvarliga allergiliknande symptom. Det kan vara bra att ha i Ă„tanke att kvaliteten pĂ„ askorbinsyran kan skilja sig Ă„t nĂ€r du vĂ€ljer leverantör. 

 1. Magnesiumklorid

En studie visar att magnesiumklorid, olika magnesiumsorter kombinerat med klor, Àr vanligt förekommande i havsvatten och saltsjöar. Det hjÀlper till att öka magnesiumnivÄn hos personer med mineralbristen. Du kan hitta magnesiumklorid i spray, flytande, kapsel- eller tablettform eller som badsalt som kan placeras i badkaret eller anvÀndas som fotbad. Den har hög absorptionsförmÄga och Àr bra för att avgifta celler och vÀvnader. Stödjer njurfunktionen och boostar ÀmnesomsÀttningen.

 1. Magnesiumoxid

Magnesiumoxid Àr ett salt som Àr en blandning av magnesium och syre. Denna form av magnesium finns vanligtvis i tablett-, pulver- eller kapselform. Magnesiumoxid Àr ett populÀrt botemedel mot förstoppning. HalsbrÀnna och magbesvÀr Àr andra anledningar till att mÀnniskor sorten. Ibland anvÀnds magnesiumoxid som kosttillskott för dem som inte kan fÄ tillrÀckligt med magnesium genom kosten. Magnesium av denna typ Àr billigast och lÀttast att hitta. Det fungerar bland annat för kramp, oro och muskelspÀnningar. AnvÀnds av vissa frÀmst för att fÄ psykologisk effekt dÄ den upplevs som lugnande. Magnesiumoxid har ett (oförtjÀnt) dÄligt rykte pÄ grund av sin lÄga biotillgÀnglighet pÄ endast fyra procent men trots att vi precis nÀmnt vikten av biotillgÀnglighet Àr det viktigt att skilja pÄ fria och bundna mineraler, vilket gör skillnad för absolut upptag. I magnesiumoxid Àr biotillgÀngligheten visserligen lÄg men fritt magnesium Àr vÀldigt högt, vilket gör att det trots allt fÄr stor effekt. Doserna Àr anpassade dÀrefter och man kan ta 500 milligram eller mer dÄ det Àr svÄrt att överdosera

 1. Magnesiummalat

Magnesiummalat Àr en saltblandning gjord av Àppelsyra och magnesium. Studier gjorda pÄ möss visar att magnesiummalat kan vara enklare att absorbera och göra det möjligt för dig att bibehÄlla en förhöjd magnesiumnivÄ i blodet Àn andra sorter. Magnesiummalat intas vanligtvis oralt med mat.

Magnesiummalat anvĂ€nds för att behandla det neuromuskulĂ€ra systemet, sĂ„som kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgismĂ€rta. Det  Ă€r involverat i ATP-syntesen, det vill sĂ€ga energikonvertering, samt i energiproduktion. Har hög löslighet.

 1. Magnesiumtaurat

Magnesiumtaurat innehÄller aminosyran taurin. Forskning visar att tillrÀckligt intag av taurin och magnesium kan förbÀttra blodsockret. Sorten Àr kÀnd för att sin förmÄga att förbÀttra hjÀrtarrytmier, sÀnka puls och blodtryck och dÀrmed skydda mot hjÀrtattack. Den Àr lÀttabsorberad, verkar inte vara laxerande alls utan bygger mer upp cellmembranen utifrÄn. Magnesiumtaurat ska Àven öka beslutsförmÄgan och minska effekten av koffeinabstinens. En aktuell djurstudie visade att magnesiumtaurat avsevÀrt sÀnkte blodtrycket hos rÄttor med förhöjda nivÄer, vilket antyder att denna form kan vara mycket bra för hjÀrthÀlsan.

 1. Magnesiumlaktat

Detta Àr en saltblandning av magnesium och mjölksyra. Forskning visar att dina blodkroppar och muskler naturligt genererar magnesiumlaktat, och ditt matsmÀltningssystem absorberar det utan problem. Eftersom denna sort av magnesium Àr sÄ lÀttupptaglig, Àr det ett bra alternativ för mÀnniskor som mÄste ta stora doser eftersom det kan absorberas snabbare Àn vissa andra sorter. Magnesiumlaktat kan dessutom lindra benkramper hos gravida kvinnor och ge smÀrtlindring under din menstruation.

 1. Magnesiumglycinat

Aminosyraglycin blandas med magnesium för att konstruera magnesiumglycinat. I sig Ă€r glycin bra mot sömnbrist och anvĂ€nds för att hantera inflammationer och sĂ€gs vara bra vid diabetes. Är ett stabilt magnesium som inte anses fungera sĂ„ bra mot förstoppning men som dĂ€remot Ă€r bra för att Ă„terstĂ€lla magnesiumnivĂ„erna om man har haft problem/brist under lĂ„ng tid. Ska Ă€ven ge muskelavslappning och bĂ€ttre sömn. Magnesiumglycinat kan ha avstressande och stabiliserande effekt som minskar symtomen vid depression, Ă„ngest, sömnstörningar och stress. Men de flesta indikationerna bakom dessa pĂ„stĂ„enden Ă€r anekdotisk, och fler vetenskapliga studier krĂ€vs.

 1. Magnesiumorotat

Magnesiumorotat Àr en blandning av magnesium och ett Àmne som anvÀnds för att utveckla genetiskt material som heter orotsyra. Orotsyra överför magnesium till cellerna och Àr ocksÄ en antioxidant. Magnesiumorotat Àr bra för hjÀrthÀlsan och energiproduktionen. Magnesium av den hÀr typen anses bÀst för synapsutvecklingen i hjÀrnan. Den har förmÄgan att penetrera cellmembranen och interagerar med mitokondrierna. Detta Àr den dyraste magnesiumsorten. Mer forskning krÀvs för att avgöra om magnesiumorotat Àr vÀrt sitt höga pris.

 1. Magnesiumsulfat

Magnesiumsulfat lindrar förstoppning nÀr det intas oralt men kan ge allvarliga bieffekter om det inte tas i rÀtt dos. Tala med din lÀkare om att konsumera magnesiumsulfat oralt och sluta att ta det om du fÄr illamÄende, magsmÀrtor, krÀkningar eller annan biverkan.

 1. Magnesium L-treonat

Magnesium L-Threonat Àr en saltblandning gjord av treonsyra och magnesium. Treonsyra Àr ett vattenlösligt Àmne som blir kvar efter nedbrytningen av C-vitamin, och det kan lÀtt absorberas. Enligt en djurbaserad studie Àr det mycket effektivt för att öka magnesiumkoncentrationen i hjÀrnceller. Dessutom kan det hjÀlpa till att hantera vissa hjÀrnsjukdomar som depression och minnesförlust. Fler studier krÀvs.

 1. Magnesiumkarbonat

En sort som Àr populÀr och har hög biotillgÀnglighet eftersom den i magen konverterar till magnesiumklorid. Den fungerar vÀldigt bra mot reflux och andra matsmÀltningsproblem.

 Behöver alla magnesium?

Forskning tyder pĂ„ att mĂ„nga inte fĂ„r tillrĂ€ckligt med magnesium frĂ„n sin kost, sĂ€rskilt personer över sjuttio och tonĂ„ringar. Ett tillskott kan göra det möjligt för dig att uppnĂ„ det rekommenderade dagliga intaget, sĂ€rskilt om du har svĂ„rt att Ă€ndra din kost. Även personer med matsmĂ€ltningsstörningar, typ 2-diabetes och alkoholmissbruk kan ha nytta av ett tillskott.

 Dosering och möjliga biverkningar

Det rekommenderade dagliga intaget magnesium Àr 420 mg för mÀn och 320 mg för kvinnor. Men för gravida kvinnor Àr dagsbehovet 350-260 mg. MÀngderna i olika sorter kan skilja sig Ät, sÄ se pÄ förpackningen för att sÀkerstÀlla att du tar den mest rimliga dosen sÀrskilt om du tar magnesium över tid. Den terapeutiska dosen (TDI) Àr lÄngt högre Àn RDI.

Magnesiumtillskott anses vanligtvis vara sĂ€kra för de flesta. NĂ€r du har uppnĂ„tt tillrĂ€ckliga nivĂ„er kommer din kropp att utsöndra överskottet genom urinen. Emellertid kan distinkta former eller otillbörliga doser orsaka milda indikationer som diarrĂ© eller orolig buk. Även om det Ă€r vĂ€ldigt ovanligt kan magnesiumtoxicitet intrĂ€ffa, tala med din lĂ€kare innan intag om du lider av njursjukdom.

En studie indikerar att tecken pÄ toxicitet omfattar krÀkningar, illamÄende, diarré, muskelsvaghet, oregelbunden andning, letargi och urinretention.

MatkÀllor med magnesium

Om du inte har lÄga magnesiumnivÄer eller symtom förknippade med brist tyder inget pÄ att ett tillskott kommer att ge nÄgon mÀtbar fördel. Men med tanke pÄ alla viktiga funktioner magnesium har i kroppen kan det vara bra att försöka Àta mer av:

 • fullkorn
 • baljvĂ€xter
 • frön
 • fet fisk
 • kött
 • mörkgröna bladgrönsaker
 • tofu
 • mörk choklad
 • pumpafrön
 • linfrön
 • brunt ris
 • mandel
 • avokado
 • nötter
 • bananer

Om du inte kan fÄ i dig tillrÀckligt med magnesium genom kosten kan det vara bra att övervÀga att ta ett tillskott. Vissa kan löpa en större risk för brist, bl a Àldre och personer med matsmÀltningsstörningar, typ 2-diabetes och alkoholmissbrukare. Det kan vara bra att veta att magnesium kan sÀnka sköldkörtelfunktionen sÀrskilt om du har hypotyreos.

 Bristsymtom och terapeutisk anvĂ€ndning

 • hyperaktivitet och ADHD (600–800 mg)
 • stress (400–800 mg)
 • panikattacker (600–1 000 mg)
 • sömnlöshet (400–600 mg vid sĂ€nggĂ„endet)
 • krampryckningar eller muskelsammandragningar (600–800 mg)
 • kĂ€rlkramp (600–1 000 mg)
 • hjĂ€rtrytmstörningar (600–1 000 mg)
 • hjĂ€rtsvikt (600–1 000 mg
 • eklampsi (600–1 200 mg)
 • premenstruella spĂ€nningar, PMS (400–800 mg)
 • menskramp (400–800 mg)
 • gallsten (400–800 mg)
 • migrĂ€n (600–800 mg)
 • astma (600–1 000 mg)
 • förstoppning (600–1 200 mg)
 • nedsatt aptit (400–800 mg)
 • irritation (400–800 mg)
 • allmĂ€n svaghet (400–800 mg)
 • muskelskakningar (400–800 mg)
 • kramp (muskelkramp) (400–800 mg)
 • ansiktsryckningar (400–800 mg)
 • stelhet (400–800 mg)
 • bortdomning (400–800 mg)
 • utmattning och lĂ€ttretlighet (400–800 mg)
 • ögonryckningar (400–800 mg)
 • överkĂ€nslighet för oljud och ljus (400–800 mg)
 • stickande kĂ€nslor och krypningar (400–800 mg)
 • yrsel (400–800 mg)
 • mental trötthet (400–800 mg)
 • minne (400–800 mg)
 • förhöjd binjureaktivitet (400–800 mg)
 • ökad svettning (400–800 mg)
 • stark kroppslukt (400–800 mg)
 • benskörhet (400–800 mg)
 • fibromyalgi (400–800 mg)
 • kroniskt trött (400–800 mg)
 • Ă„ngest av normalgrad (400–800 mg)
 • rastlöshet (400–800 mg)
 • neuromuskulĂ€r underfunktion (400–800 mg)
 • kalkupplagring i mjuka vĂ€vnader (400–800 mg)
 • bursit (400–800 mg)
 • ömhet i brösten (400–800 mg)
 • andnöd (400–800 mg)
 • kroniskt ryggont (400–800 mg)
 • Insulinresistens (400–800 mg)
 • urinvĂ€gsinfektioner (400–800 mg)
 • allergi och överkĂ€nslighet (400–800 mg)

ChokladbegÀr indikerar ofta brist pÄ magnesium och kan minskas med magnesiumtillskott. BegÀr efter salt eller kolhydrater kan indikera magnesiumbrist eller zinkbrist. Ytliga röda blodkÀrl kan vara tecken pÄ magnesiumbrist.

Kelaterad magnesium

Har högre absorption (chelated) Àn icke-kelaterad (non-chelated) men Àr dyrare. Man har dÄ manipulerat molekylbindningarna för bÀttre upptag. GÀllande intag sÄ tas en tablett pÄ morgonen och en pÄ kvÀllen, gÀrna ihop med mat. Ta inte allt magnesium samtidigt.

“SĂ€mre” former av magnesium

Magnesiumsulfat (epsomsalt) Àr för lÀtt att överdosera men rekommenderas att ha i badet. Det drar ur vÀtska ur underhuden sÄ att man blir lite fastare.

Magnesiumglutamat och magnesiumaspartat sÄgas eftersom de ingÄr i aspartam som Àr neurotoxiskt, det vill sÀga giftigt för hjÀrnan. Dessa typer blir dessutom giftiga nÀr de inte Àr bundna till andra aminosyror.

  Texten Ă€r inte medicinsk rĂ„dgivning. Är du allvarligt sjuk eller mĂ„r psykiskt dĂ„ligt, vĂ€nd dig till din vĂ„rdgivare.

Referenser