Våra behandlingar

Vitalmetoden

Lider du av långvarig smärta? Påverkas din vardag negativt av stress och spänningar? Har du provat det mesta utan att bli symtomfri? Då är du som de flesta av våra patienter och har äntligen kommit rätt! Vi gör vårt yttersta för att hjälpa dig bli ”kroniskt” smärtfri och få tillbaka din livskvalitet.

Vår moderna livsstil kan vara mycket ansträngande för många, vilket innebär att vi alla kan drabbas av:

 • Ländryggssmärta
 • Nackproblem
 • Huvudvärk
 • Ischias
 • Led och muskelsmärta
 • Åldersrelaterad eller allmän stelhet
 • Stress och ångest
 • Trötthet
 • Kramper
 • Sömnproblem
 • Näringsbrister
 • Hormonobalanser

Vår kliniska erfarenhet har visat att de flesta muskulära smärt -och spänningstillstånd kan behandlas med Vitalmetoden. Vår utgångspunkt är att spänningar är en signal på att något i din livsstil, inte fungerar. När spänningsmönstret bryts börjar du må bättre. Vi lägger tid på att försöka identifiera vad som orsakar dina spänningar, behandla dem och ge dig verktygen för att undvika att hamna i smärta igen.

Vitalmetoden är, i högsta grad, ett samarbete mellan dig och din vitalpraktiker. För att förstärka behandlingsresultatet kommer du få hemuppgifter som ska utföras under kuren. Följer du råden kommer antalet behandlingstillfällen minimeras. Verktygen kan även användas vid stress, i framtiden, för att du inte ska hamna i samma spänningstillstånd igen.

De allra flesta brukar behöva 4-6 behandlingstillfällen, där 4 behandlingar är ett minimum, men naturligtvis inte bindande. Hur musklerna tar emot behandlingen kan variera. Du kan känna dig trött och lite försämrad mellan de första behandlingarna. Detta händer ibland och är inget att oroa sig för. I enstaka fall kan dina symtom förstärkas när musklerna försöker arbeta sig tillbaka till det ursprungliga, spända, läget.

Viktigt mellan behandlingarna är att vila. Vi avråder från träning och all ansträngning som kan undvikas under hela kuren. Det gäller även cykling, simning och löpning.

Om Vitalmetoden

Vitalmetoden är en unik behandlingsmetod ursprungligen utvecklad, av medicinska massageterapeuten Anette Pettersen, mot huvudvärk. Nu mer behandlar vi all muskulär smärta. Vi har rönt stora framgångar i media och genom att vinna delfinalen av Sveriges största innovationspris, under de senaste åren. Men största framgången är ändå alla, våra, nöjda kunder.

Inom Vitalmetoden anser vi att 90% av all smärta i huvudet beror på anspänningar i muskulaturen som i sin tur påverkar nerverna i huvudet och alltså behandlingsbar. Femton års klinisk erfarenhet visar att vår teori stämmer. Vitalpraktiker är de enda terapeuter som har pengarna-tillbaka-garanti om din huvudvärk inte blivit bättre inom tio behandlingar. Du har inget att förlora utom smärta!

Alla vitalpraktiker har sedan utbildningens första dag en behandlingsskadeförsäkring, tystnadsplikt och stor inkänningsförmåga. Vi arbetar i team, även om avståndet är långt och rådfrågar varann om om vi stöter på något oförutsett i behandlingssammanhang. På så vis får du, som väljer oss, inte bara en behandlare utan allas samlade erfarenhet.

Neoterapi

Neoterapi är en behandlingsform sprungen ur Vitalmetoden, Priokommunikation och Neurolingvisktisk programmering, NLP. I dagsläget är det endast vår hälsoutvecklare Anette Pettersen, i Stockholm, som behandlar i Neoterapi.

Då psyket och muskulaturen samverkar och stress eller oönskade beteenden och livshändelser, lätt, tar sig uttryck i muskelspänningar var Neoterapi en naturlig vidareutveckling av Vitalmetoden.

Neoterapi är en kraftfull behandlingsmetod för att lösa upp negativa upplevelser från det förflutna, släppa rädslor, få bättre självkänsla, vilket kan få till förändring och släppa muskelspänningar. Den innefattar två delar, samtalet och muskelbehandlingen.

Sättet att samtala på, inom neoterapin, går förbi det logiska sinnet, som vill analysera och ha kontroll. På så sätt kommer personen in i ett tillstånd där det går att arbeta med det undermedvetna, vilket ofta är svårt i ett vanligt samtal. Särskilt när spänning i muskulaturen finns parallellt som en del av problematiken. Inom andra branscher kallas detta för psykosomatik.

Sättet att behandla musklerna är mer djupgående än vad någon annan, känd, behandlingsform lyckats åstadkomma. Den muskelbehandlingen påverkar både muskler och bindväv. Den ökar flödet av både blod och lymfa och kan på så sätt hjälpa kroppen att frigöra slagg. Slagg som ansamlats under lång tid kan orsaka smärta liknande den smärta fibromyalgiker upplever.

Neoterapi har vidareutvecklats ur hypnosyntes, priokommunikation, NLP (Neuro-Linguistic Programming) och, kanske, främst ur Vitalmetoden. Neoterapi anpassas efter de behov patienten har, utifrån t.ex. en stressig arbetsmiljö, konflikter på arbetsplatsen, i familjen eller efter t ex långtidssjukskrivning. Neoterapeuten möter patienten där den står idag och ett problem kan vanligtvis lösas under ca sex behandlingstillfällen. Kognitiv beteendeterapi har länge ansetts vara den snabbaste vägen till personlig utveckling och brukar, i genomsnitt, kräva ca 10 sessioner.

Vår uppväxt har på olika sätt skapat strategier, mönster och förhållningssätt som vi lever utifrån, för att bli älskade, omtyckta och respekterade. En del har mer eller mindre svåra upplevelser med sig från barndomen men oavsett hur upplevelserna var så vill vi inte känna de känslorna igen och försöker undvika dem.

Långvariga problem som inte fått en lösning sätter sig, med tiden, i musklerna som blir spända och smärtande. Spända muskler skickar i sin tur feedback tillbaka till hjärnan att fara är förestående. Fly/fäkta mekanismen har kopplats på.

Med Neoterapi går vi förbi sinnet och ner i kroppen. Vi får gamla muskelminnen att släppa greppet. Patienten kan, övergående, uppleva att problemen förvärras. När känslan av konflikten blir väldigt stark i kroppen är det inte ovanligt att man vill gråta. Vi behandlar i en tillåtande miljö och känslorna får gärna lämna kroppen i den takt som passar patienten.

Behandlingen går ut på att patienten i sittande eller liggande position får välja ett, till synes, olösligt problem som stressar och orsakar spänningar och obehag. Med hjälp av neoterapeuten känner patienten var i kroppen detta obehag eller konflikten är lokaliserad. Man får stöd av neoterapeuten att våga stanna kvar i det obehaget. Den vanligaste reaktionen vid konfliktminnen är att vilja ”lägga locket på” känslan. Det är så konflikten befäster sig muskulaturen. När obehaget efter en stund klingar av hjälper neoterapeuten till att plocka upp känslan med full kraft igen. Detta görs om och om igen vid samma behandlingstillfälle tills patienten inte längre förmår att känna obehaget. Om problemet är väldigt djupgående kan neoterapeuten välja att koncentrera behandlingen endast på den mentala övningen under behandlingsessionen annars går det utmärkt att parallellt behandla muskelspänningarna. Neoterapeuter tar inte emot patienter med psykiatrisk diagnos eller problematik som bör behandlas inom sjukvården.

Neoterapi kan även användas för medvetandegörande och coachande samtal i kombination med kroppsbehandling, för att släppa och förändra begränsande trosföreställningar som vi lever efter, som t ex ”Jag duger inte”, ”Jag är inget värd” osv. Dessa föreställningar ligger på automatik i det undermedvetna men kan frigöras med Neoterapin i kombination med Vitalmetoden. Personens inre resurser och kreativitet frigörs samt gör att denne kan vara i kontakt med sitt inre lugn.

Inom Neoterapin arbetar vi, alltså, både muskulärt och mentalt. Du får hjälp med att lossa dina känslomässiga knutor så väl som muskulära. Stress, blockeringar och gamla oförätter tas upp till ytan. Väl där analyserar vi var i kroppen känslan manifesterat sig och löser upp dem en efter en. Inom Neoterapin fokuserar vi på ett problemområde per behandling. Varje behandlingssession tar ca 1,5 tim.

Hårmineralanalys

Att mäta är att veta.

Är hårmineralanalys för alla? Absolut inte! Den är bara för dem som bryr sig om sin hälsa och vad de föder sin kropp med! För att komma tillrätta med huvudvärk och andra symtom, som är orsakad av näringsobalanser krävs det att den biokemiska strukturen i kroppen rättas till. Detta sker genom att ett hårprov skickas på analys. Därefter får du en tolv sidor lång beskrivning av din personliga biokemi, vad du lider brist på, vad du bör tillsätta respektive ta bort ur kosten, vilka kosttillskott du är i behov av, eventuella gifter i din kropp samt rekommendation på både kosttillskott och näring anpassade just för dig och din kropp Om du redan äter tillskott och gissat dig till vad du tror att du behöver, rekommenderar jag starkt att du tar reda på vad du egentligen behöver, brist på grundläggande näringsämnen ger symtom i hela kroppen!

Hårmineralanalys mot huvudvärk, muskelvärk, näringsbrist.
Hårmineralanalys för att ta reda på varför du har huvudvärk, muskelvärk, näringsbrist, blodbrist, och andra mer eller mindre diffusa symtom.

Håret kan ge dig svar! Karolinska Institutet har börjat forska på hår. Nu kan du göra din hårmineralanalys på Vitalmetodens Stockholmsklinik, oavsett var du bor. En hårmineralanalys kostar just nu 2500 kronor (ord. 3800 kronor) och inkluderar även kostråd anpassade efter din ämnesomsättningstyp.

Du beställer hårmineralanalysen genom att skicka ett mail med kontaktuppgifter till info@vitalmetoden.se. Inom några dagar har du provtagningsmaterialet i brevlådan. Du tar enkelt provet hemma i lugn och ro. I provtagningsmaterialet medföljer tydliga instruktioner om hur du går tillväga. Efter ca. 3-4 veckor får du ditt provsvar skickat via mail med en genomgång av dina behov.

Vitsen med att göra en hårmineralanalys är att få uträknat vad just din kropp saknar näringsmässigt för att fungera optimalt. Ett skräddarsytt kosttillskottsprogram för just dina unika behov får naturligtvis mycket bättre effekt än att bara stoppa i sig kosttillskott man tror man behöver. I din hårmineralanalys ser du exakt vilka kosttillskott du behöver samt i vilken mängd.

Varför kan du då inte gå till din vårdcentral och får reda på samma sak, via blodprov? Blodet visar endast en ögonblicksbild av dina brister. Har du ätit en banan innan provtagning kan t ex kalium bli felaktigt förhöjt, då banan innehåller en del kalium. I en hårmineralanalys får man en helhetsbild över de senaste tre månaderna. Dessutom speglar analysen, det så viktiga inbördes, förhållandet mellan mineralerna då de samverkar med varann.

När du gör en hårmineralanalys ingår en omfattande skriftlig genomgång, på 16 sidor, med beskrivning at din personliga biokemi, toxinnivå, brister, rekommenderade tillskott och kostråd. Med en så omfattande genomgång, som kan vara svårt att ta till sig vid ett tillfälle vid en bokad tid, är det bättre att få den i skrift. Då kan man läsa igenom den flera gånger och sedan ta fram den under mineralbalanseringen.

Vi har framgångsrikt hjälpt människor till bättre hälsa sedan 2005.

Undvik mjällschampo som innehåller zink, selen eller andra mineral innan du tar hårprovet. Färgat hår går att använda då det endast innehåller kemikalier som inte ger utslag på hårmineralanalysen. Däremot går det inte att använda ett blonderat eller permanentat hår.

Tvätta håret så du får bort spray, mousse etc. innan du tar hårprovet.

TOLKNING AV RESULTATET AV HÅRMINERALANALYS

Ett testresultat från ett laboratorium har inte mycket värde om det inte tolkas på rätt sätt. Tolkningen av hårmineralmönstret måste göras med försiktighet och noggrannhet. Det säger väldigt lite att endast titta på vävnadsnivån för ett mineral som tex. Zink. Zink måste utvärderas i förhållande till andra viktiga faktorer för att resultatet ska vara användbart. Meningsfull information kan inte bestämmas om inte zinkresultatet är kopplat till och/eller jämförd med olika kofaktorer, som individuell metabol typ, kalcium-, koppar- och järnstatus. Kaliumnivåer och relationen mellan natrium/kalium samt relationen mellan kalcium/kalium kan också hjälpa till att utvärdera zinknivån, det gör även zinks relation till tungmetaller som kvicksilver, bly och kadmium. Kalcium måste till exempel utvärderas inte bara mot sina nivåer i analysen, utan också i förhållande till fosfor, magnesium, natrium, kalium och bly, såväl som ålder och kön på den person vars hår har analyserats.

Trace Elements Labratorium har ett specialutvecklat datorprogram som hjälper till med tolkningen av hårmineralanalysresultaten. Detta är ett mycket sofistikerat program som ständigt uppdateras med senaste forskningsrön från deras laboratorier och även från annan forskning som de får från universitet och institut över hela världen. När en persons testresultat läggs in i datorn, kommer bokstavligt talat tusentals beräkningar och jämförelser att göras för att tolka resultatet på rätt sätt. Beräkningarna varierar från att avgöra metabol typ, till att jämföra mineralnivåer och förhållanden, till att utvärdera relationerna av tungmetaller i jämförelse med näringsmineralnivåer. Utvärdering av det endokrina systemet baseras på faktorer som är kända för att påverka eller kontollera mineralomsättningen. Också kostfaktorer kan relateras till olika mineralmönster. Detta inkluderar nivåer och ration av mineraler i maten, vatten och kryddor i förhållande till de individuella labbresultaten.

All denna information använder vi tillsammans med kundens andra kliniska tester, historia och hälsotillstånd, när vi tar fram en specifik och individuell behandling

Källor:
Watts, Dr L. David. 2013. Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen, Klinisk tillämpning av hårmineralanalys. Ösmo: Nässlor & Nypon.
Wilhelmsson, Peter. 2007, 2011. Näringsmedicinska Uppslagsboken. Örtagårdens Bokförlag.

Näringskällan

https://www.traceelements.com/