Hårmineralanalys

Att mäta är att veta.

Är hårmineralanalys för alla? Absolut inte! Den är bara för dem som bryr sig om sin hälsa och vad de föder sin kropp med! För att komma tillrätta med huvudvärk och andra symtom, som är orsakad av näringsobalanser krävs det att den biokemiska strukturen i kroppen rättas till. Detta sker genom att ett hårprov skickas på analys. Därefter får du en tolv sidor lång beskrivning av din personliga biokemi, vad du lider brist på, vad du bör tillsätta respektive ta bort ur kosten, vilka kosttillskott du är i behov av, eventuella gifter i din kropp samt rekommendation på både kosttillskott och näring anpassade just för dig och din kropp Om du redan äter tillskott och gissat dig till vad du tror att du behöver, rekommenderar jag starkt att du tar reda på vad du egentligen behöver, brist på grundläggande näringsämnen ger symtom i hela kroppen!

Hårmineralanalys mot huvudvärk, muskelvärk, näringsbrist.
Hårmineralanalys för att ta reda på varför du har huvudvärk, muskelvärk, näringsbrist, blodbrist, och andra mer eller mindre diffusa symtom.

Håret kan ge dig svar! Karolinska Institutet har börjat forska på hår. Nu kan du göra din hårmineralanalys på Vitalmetodens Stockholmsklinik, oavsett var du bor. En hårmineralanalys kostar just nu 2500 kronor (ord. 3800 kronor) och ligger på ca 10-12 sidor och inkluderar även kostråd anpassade efter din ämnesomsättningstyp.

Du beställer hårmineralanalysen genom att skicka ett mail med kontaktuppgifter till info@vitalmetoden.se. Inom några dagar har du provtagningsmaterialet i brevlådan. Du tar enkelt provet hemma i lugn och ro. I provtagningsmaterialet medföljer tydliga instruktioner om hur du går tillväga. Efter ca. 3-4 veckor får du ditt provsvar skickat via mail med en genomgång av dina behov.

Vitsen med att göra en hårmineralanalys är att få uträknat vad just din kropp saknar näringsmässigt för att fungera optimalt. Ett skräddarsytt kosttillskottsprogram för just dina unika behov får naturligtvis mycket bättre effekt än att bara stoppa i sig kosttillskott man tror man behöver. I din hårmineralanalys ser du exakt vilka kosttillskott du behöver samt i vilken mängd.

Varför kan du då inte gå till din vårdcentral och får reda på samma sak, via blodprov? Blodet visar endast en ögonblicksbild av dina brister. Har du ätit en banan innan provtagning kan t ex kalium bli felaktigt förhöjt, då banan innehåller en del kalium. I en hårmineralanalys får man en helhetsbild över de senaste tre månaderna. Dessutom speglar analysen, det så viktiga inbörde, förhållandet mellan mineralerna då de samverkar med varann.

När du gör en hårmineralanalys ingår en omfattande skriftlig genomgång på 16 sidor med våra bästa tips. Med en så omfattande genomgång, som kan vara svårt att ta till sig vid ett tillfälle vid en bokad tid, är det bättre att få den i skrift. Då kan man läsa igenom den flera gånger och sedan ta fram den under mineralbalanseringen.

Vi har framgångsrikt hjälpt människor till bättre hälsa sedan 2005.

Undvik mjällschampo som innehåller zink, selen eller andra mineral innan du tar hårprovet. Färgat hår går att använda då det endast innehåller kemikalier som inte ger utslag på hårmineralanalysen. Däremot går det inte att använda ett helblonderat hår. Ej heller nypermanentat hår.

Tvätta håret så du får bort spray, mousse etc. innan du tar hårprovet.

TOLKNING AV RESULTATET AV HÅRMINERALANALYS

Ett testresultat från ett laboratorium har inte mycket värde om det inte tolkas på rätt sätt. Tolkningen av hårmineralmönstret måste göras med försiktighet och noggrannhet. Det säger väldigt lite att endast titta på vävnadsnivån för ett mineral som tex. Zink. Zink måste utvärderas i förhållande till andra viktiga faktorer för att resultatet ska vara användbart. Meningsfull information kan inte bestämmas om inte zinkresultatet är kopplat till och/eller jämförd med olika kofaktorer, som individuell metabol typ, kalcium-, koppar- och järnstatus. Kaliumnivåer och relationen mellan natrium/kalium samt relationen mellan kalcium/kalium kan också hjälpa till att utvärdera zinknivån, det gör även zinks relation till tungmetaller som kvicksilver, bly och kadmium. Kalcium måste till exempel utvärderas inte bara mot sina nivåer i analysen, utan också i förhållande till fosfor, magnesium, natrium, kalium och bly, såväl som ålder och kön på den person vars hår har analyserats.

Trace Elements Labratorium har ett specialutvecklat datorprogram som hjälper till med tolkningen av hårmineralanalysresultaten. Detta är ett mycket sofistikerat program som ständigt uppdateras med senaste forskningsrön från deras laboratorier och även från annan forskning som de får från universitet och institut över hela världen. När en persons testresultat läggs in i datorn, kommer bokstavligt talat tusentals beräkningar och jämförelser att göras för att tolka resultatet på rätt sätt. Beräkningarna varierar från att avgöra metabol typ, till att jämföra mineralnivåer och förhållanden, till att utvärdera relationerna av tungmetaller i jämförelse med näringsmineralnivåer. Utvärdering av det endokrina systemet baseras på faktorer som är kända för att påverka eller kontollera mineralomsättningen. Också kostfaktorer kan relateras till olika mineralmönster. Detta inkluderar nivåer och ration av mineraler i maten, vatten och kryddor i förhållande till de individuella labbresultaten.

All denna information använder vi tillsammans med kundens andra kliniska tester, historia och hälsotillstånd, när vi tar fram en specifik och individuell behandling

Källor:
Watts, Dr L. David. 2013. Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen, Klinisk tillämpning av hårmineralanalys. Ösmo: Nässlor & Nypon.
Wilhelmsson, Peter. 2007, 2011. Näringsmedicinska Uppslagsboken. Örtagårdens Bokförlag.

Näringskällan

https://www.traceelements.com/