SKAPA-priset

Vitalmetoden, SKAPA-vinnare 2013

Vitalmetoden har vunnit länsfinalen av Sveriges största innovationspris, SKAPA, instiftat till minne av Alfred Nobel. Skapapriset är landets största och mest prestigefyllda innovationspris som delats ut varje år sedan 1986. Priset är, förutom äran, 600 000 kronor och vinnaren kan kalla sig svensk mästare i innovationer. Skapapriset delas ut för 28:e gången år 2013. Att stimulera innovationsviljan i Sverige är en nationell angelägenhet för att få en ökad tillväxt.

Stipendiets huvudsyfte:

Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare. Stipendiets huvudsyfte är att uppmärksamma uppfinningar i ett tidigt skede och ge stöd till innovatörer för att de ska få möjlighet att utveckla sina innovationer till kommersiella produkter.

Juryns motivering:

Anette har med Vitalmetoden etablerat en innovativ, ny och skalbar behandlingsmetod för att bota huvudvärk och migrän. En unik komplementärmedicinsk behandlingsmetod som kan ge människor ett värdigare liv utan kronisk värk.

– Detta känns helt fantastiskt roligt. Det är extra roligt att vinna med en tjänsteinnovation när det vanligen är produktinnovationer som uppmärksammas. Vi är oerhört stolta och glada för priset och ser fram emot att representera Jämtland i finalen i Stockholm i oktober, säger Anette Pettersen, utvecklare av behandlingsterapierna vid Vitalmetoden.

Hon hoppas på att priset kan bidra till att fler får kännedom om att man inte behöver leva ett liv med smärta. Medicinska massageterapeuter med specialistkompetens i metoderna har redan utbildats och fler är under utbildning.

– Om vi skulle vinna den nationella finalen blir det otroligt roligt för alla dem som redan jobbar med Vitalmetoden och för dem som står under utbildning nu, säger hon.